Culoarea tenului
Asadar, asezati-va in fata oglinzii. Eventual, folositi una concava, care mareste. Observati, mai intii, aspectul general. Un facies ridat, deshidratat, cu tegumente groase de culoare bruna, indica tulburari renale. Tenul uscat, cu reflexe pamintii, indica afectiuni gastrice, in special ulcer gastric. Tenta maronie indica disfunctii cauzate de consumul mare de tigari, in special intoxicare tabagica (masca tabagica). Fata palida, cu reflexe verzui, indica afectiuni hepatice.
Bolile pulmonare se reflecta pe chip printr-un facies alburiu. La fel, si anemia. Daca pielea este galbena, umflata, acesta e un semn al disfunctiilor pancreasului si splinei. Fata rosie indica boli cardiovasculare.
Ce prevestesc ridurile?
Toata lumea are riduri. Acestea nu sint numai semnele virstei, ci si indicii ale unor dereglari functionale. Ridurile orizontale pe frunte indica afectiuni ale sistemului nervos. Daca sint incrucisate, e semn ca organismul este supus exceselor alimentare. Ridurile verticale de la radacina nasului sugereaza consumul excesiv de produse animaliere. Urechile rosii sint semne ale bolilor de rinichi si de circulatie.
Urechile uscate, cu aspect prafuit indica afectiuni osoase. Santul orizontal pe lobul inferior al urechii este semnul tulburarilor cardiovasculare. Acelasi lucru il indica si nasul rosu. Despicatura pe peretele dintre cele doua narine este tot un indiciu pentru boli cardiovasculare. Functionarea deficitara a rinichilor se reflecta in cearcanele de sub ochi (pungi). Al doilea rind de cearcane sugereaza afectiuni intestinale.
Buzele excesiv de rosii inseamna afectiuni ale splinei si pancreasului. Buzele uscate, uneori livide, sint specifice afectiunilor gastrice si colitelor. Bolile de stomac se manifesta prin umflarea buzei superioare. Daca se umfla cea inferioara, e vorba de dereglari ale intestinelor. Barbia umflata semnaleaza bolile de rinichi. Despicatura din barbie este asociata cu vitalitatea, robustetea, forta sexuala.
Pielea, harta sanatatii
Putem obtine indicii asupra sanatatii si studiind aspectul si culoarea pielii. Daca aceasta este rosie, probabil e vorba de o boala cardiovasculara. Afectiunile hepatobiliare dau pielii culoarea galbena cu reflexe verzui. Daca e alba-bruna, e semn de boala a rinichilor si cailor urinare. Pielea alburie inseamna boli de plamini si anemie.
Daca e galbuie - boli ale splinei si pancreasului. O piele cu aspect uscat indica tulburari endocrine, nervoase, gastrice, pulmonare si de circulatie. Daca e hiperhidratata - afectiuni renale, hepatobiliare si cardiovasculare. Pielea seboreica anunta tulburari endocrine, neuropsihice, intestinale si avitaminoze A si E.
Pielea groasa, carnoasa, cu porii dilatati indica tulburari hepatobiliare, metabolice si ale pancreasului. Afectiunile nervoase, endocrine, digestive si de circulatie dau o piele cuperozica, iar anemiile si tulburarile endocrine, o piele subtire, uscata, palida, cu aspect de pergament.
Portretul omului sanatos
Cum arata capul unui om sanatos? Medicina chineza considera ca vitalitatea se manifesta prin urmatoarele aspecte:
- ten curat, lucios (discret), cu tesut subcutanat bine reprezentat (obraji carnosi)
- par lucios, rezistent, des
- retea densa a irisului si absenta petelor pe iris
- gura nu prea larga
- dinti regulati, sanatosi, fara carii
- forma rotunda a fetei, frunte inalta
Atunci cand esti adolescenta, nimic nu este mai plictisitor decat sa primesti sfaturi de la cei mai in varsta, stim, dar adevarul este ca unele sfaturi chiar merita intelese si aplicate, mai ales cand vine vorba de sfaturi de frumusete.
In acest articol, vom incerca sa va impartasim cateva dintre secretele noastre din vremea adolescentei. Speram sa va placa!
Nu folosi fondul de ten.
Daca tenul tau sufera de acnee primul lucru pe care ai vrea sa il faci este sa o acoperi cu un strat gros de fond de ten. Nu face asta! Nu numai ca nu va acoperi acneea, dara pe tenul delicat al unei adolescente va arata oricum dar nu natural. In loc de fond de ten, incearca un corector cu dublu efect, de acoperire dar si vindecare, cu care sa estompezi imperfectiunile, apoi aplica putina pudra ca sa matifiezi. Poti folosi si lotiuni colorate in loc de fondul de ten. Sunt mai lejere ca textura si nu incarca tenul.
Corectorul se aplica prin tapotare, niciodata prin frecare. Cand aplicam corectorul, se pune o mica cantitate pe buricul degetului inelar si se tapoteaza usor zona care se doreste estompata, iluminata sau corectata. Daca aveti un cos, puneti o picatura de corector direct pe el si tapotati usor zona. Nicioadata nu frecati pentru ca exista riscul de a irita zona si de a o inrosi.
Scoate in evidenta fie ochii, fie buzele. Daca vrei un machiaj cu ochi pronuntati, atunci lasa buzele cat mai naturale, iar daca doresti buze evidentiate, limiteaza machiajul ochilor doar la rimel. Fereste-te de contururi puternice la ochi si nu exagera cu fardul de obraz. Sa fim serioase…, chiar vrei sa arati la 17 ca la 40?
Si…niciodata, dar niciodata, nu folosi un contur negru sau inchis la buzele rujate in nuanta deschisa.
Mai putin arata mai bine! Ai observat cum unele prietene arata perfect cu foarte putin machiaj pe fata? Indiferent de varsta, prea mult machiaj te face sa arati ca o masca. Daca folosesti zilnic fond de ten cu putere de acoperire mare, fard de lobraz, pudra, creion de ochi, fard de ochi, tus, rimel, contur de buze si ruj ca si rutina de machiaj zilnica, atunci exagerezi.
Varsta ta trebuie sa transpara prin machiaj. Sa starneasca putin invidia celor mai in varsta. Sa arate prospetimea vietii. Tot ce ai nevoie este un rimel bun, corector pentru cosuri si un gloss. Un strop de fard de obraz este perfect pentru toamna si iarna.
Vaselina cosmetica este cel mai grozav si mai ieftin demachiant. Este iar foarte bun pentru tratarea buzelor uscate si exfoliate. Pune putina vaselina pe o periuta de dinti curata si maseaza usor buzele. Sterge excesul cu un servetel. Buzele tale vor fi moi si catifelate.
Cosuri? Sincer, du-te la un dermatolog. Ceea mai mare greseala a adolescentilor de azi este ca prefera sa isi cumpere produse pe care sa le foloseasca dupa ochi si astfel sa isi afecteze si mai mult acneea. Ceea ce la inceput poate fi o forma de acnee juvenila care nu necesita un tratament nici costisitor si nici dificil, se poate transforma intr-o acnee rebela, greu de vindecat. Nu iti cumpara blugi luna asta. Mergi la un doctor bun!
Vrei sa iti cumperi un ruj? Un gloss colorat? Un fond de ten? Testeaza, testeaza, testeaza. Nu cumpara inainte. Incearca pe cat posibil sa testezi direct pe piele, doar testerele pe care le desigilezi tu, la lumina naturala. Ce poti cumpara fara testare: rimelul, tusul de ochi, nuantele de baza pentru fardurile de ochi si gloss-ul transparent.
Cand poti renunta la cremele cu factor de protectie? Niciodata.
Primul produs de frumusete pe care trebhie sa il aplici imediat dupa ce te-ai demachiat dimineata este crema cu factor de protectie. Asta pentru ca obiceiurile bune sa invata de tineri si te vor ajuta sa ai un ten frumos si la 50, 60, 70 de ani. Radiatiile solare pot penetra si norii si geamurile de la masini.
Autobronzantele au miros. Nu unul foarte placut. Odata acomodate cu temperatura pielii incep sa miroasa. Cel mai bine este sa te dai cu autobronzant cu circa 24 de ore inainte sa mergi undeva. Fa un dus si un gomaj, aplica crema sau lotiunea autobronzanta, nu te imbraca cel putin 15 minute pentru ca iti poti pata hainele si culca-te. Dimineata fa un dus (fara gomaj) si incepe-ti ziua ca de obicei.
Nu iti contura ochii pe interiorul umed al pleoapelor. Iti va micsora optic ochii. In schimb, liniaza conturul ochilor chiar pe langa linia genelor in exterior. In plus, o linie trasata puternica, fioarte grafica, nu arata natural. Incearca sa estompezi putin linia cu un betisor cosmetic.
Invata sa scoti ce ai mai bun in evidenta. Nu exista doar femei pur frumoase ci femei care stiu sa se puna in valoare. Ce admira ceilalti la tine? Ochii? Cauta fardul care scoate nuanta irisului cel mai bine in evidenta si nu uita de rimel. Sunt oare buzele cele admirate? Ai grija de ele: exfoliaza-le, da-le cu crema impotriva uscarii si coloreaza-le.
Exfolierea: cu masura va rog! Nu exagerati. Nici cu mastile, nici cu gomajurile. La o varsta adolescentina cand tenul este inca delicat, abuzafrea de produse pot afecta foarte serios tenul. O masca naturista odata pe saptamana este arhisuficient.
Tine minte: frumusetea vine din interior. Gandeste-te la o fata care nus e pune deloc in evidenta insa totusi atrage foarte multi baieti. De ce? Pentru ca e amuzanta. Chiar daca nu ai machiaj azi deloc pe fata. Chiar daca nu ai unghiile facute, daca esti fericita si te simti bine in pielea ta, poti fi de 10 ori mai frumoasa decat diva clasei tale care isi pierde la 17 ani 4 ore in oglinda.